tag:blogger.com,1999:blog-2993111682248841833.post7013243572581021241..comments2023-12-31T09:30:49.121+01:00Comments on Dwa Talenty: Decoupage i rozważania kulinarne.KarolinaPehttp://www.blogger.com/profile/08795151095217317990noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-2993111682248841833.post-5934611089668266692012-08-17T08:56:38.333+02:002012-08-17T08:56:38.333+02:00Dzięki! Przyznam, że i ja chętnie poczytałabym tak...Dzięki! Przyznam, że i ja chętnie poczytałabym tak lekko i przekrojowo o kuchni polskiej. Nie często ktoś zatrzymuje się nad nią, myśląc, że znamy ją na wylot, a ona gdzieś nam się asymiluje... Wkurza mnie też myślenie o kuchni polskiej przez pryzmat bigosu, za którym osobiście, nie przepadam... I zgadzam się, że mamy dużo więcej do zaoferowania. Jednak jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;-) Na obronę Pani Tessy mam to, że często o kuchni polskiej wspomina. Zachwycała się pierogami (choć nie smakowały Jej nasze serowe na słodko!) Ostatnio zatrzymała się nad naszą modrą kapustą! Lubi też bigos i kapustę kiszoną, której we Włoszech nie uświadczysz. Moim zdaniem we Włoszech jest bardzo ubogo jeśli chodzi o zupy, które ja uwielbiam. Włosi, których znamy proszą o przepisy na nie :-) I racja z domowymi ciastami. Nie znam dobrze włoskiej kuchni, ale zdaje mi się, że i w tym względzie mamy lepiej :-) Natomiast w kwestii przygotowania i wykorzystania (w sensie różnorodności) warzyw, Włosi biją nas ;-) I dlatego z taką chęcią sięgam po doświadczenia różnych narodów ;-) Chętnie poznałabym też Indie od kuchni, te przyprawy, ich kolory! To tyle :-) A ja czekam na Twoje nowości :-) cierpliwie. Trzymaj się! Wiem, żeś Dzielna Niewiasta, o czym świadczy piersze zdanie komentarza ;-)KarolinaPehttps://www.blogger.com/profile/08795151095217317990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2993111682248841833.post-68047508749020206002012-08-16T21:54:04.388+02:002012-08-16T21:54:04.388+02:00No jak to, ja doczytałam do ostatniej literki! :-)...No jak to, ja doczytałam do ostatniej literki! :-)<br />O Twoim chlebie i pieczeniu należy się osobny mega post - zdjęcia wypieków, polecane przepisy, są tego warte. Albo może nawet osobny dział.<br />Skrzynkę i notes kulinarny szczęśliwie widziałam osobiście :-) więc wiem, że żadnej wady tam nie ma. Po prostu tak ma być.<br />A teraz, chociaż warzywa jem raczej z rozsądku niż z miłości, to mam ochotę spróbować tego bakłażana pieczonego z cukinią i pomidorami ;-)<br />Natomiast co do Tessy Capponi-Borawskiej zdanie mam inne - wiedzy nie przeczę, ale no litości - czy Polacy to gęsi i już tyle (naście?) lat muszą li i jedynie tą jej toskańską, niezaprzeczalnie smaczną, kuchnię wałkować? Jakby innych nie było, naszej też nie? Rozumiem jakby Twój Styl wychodził we Włoszech, ale tutaj? No chyba, że we Włoszech tyle piszą o naszej kuchni ;-)<br />A mogliby - wczoraj byliśmy na lokalnym festynie to i wiemy :-) Gospodynie i ich domowy chleb, smalec ze skwarkami, ogórki, domowe ciasta i kiełbasy, różniste nalewki, syropy i ser kozi, a to tylko jakiś maleńki wycinek.<br />U mnie będzie teraz trudniej z wykorzystaniem foto pleneru do posta, ale liczę, że jednak się uda - mały krok dla (większości) ludzkości, dla mnie jednak wielki, choć tak bliski ;-)Noc Majowahttps://www.blogger.com/profile/13255643600935536400noreply@blogger.com